Konference ZF se zaměřila na Mendela jako meteorologa

19. 7. 2022 -

Součástí oslav byla i konference Gregor Johann Mendel - meteorolog, která proběhla 18. a 19. července. Jejím hlavním pořadatelem byl Ústav šlechtění a množení zahradnických rostlin ZF MENDELU. Obsah konference byl zaměřen hlavně na Mendelovy aktivity v oblasti meteorologie a bioklimatologie. Účastníci konference se mohli seznámit i s jeho životem a aktivitami.

První den jednání proběhl v refektáři Opatství, součástí programu bylo poznání života v klášteře. Mimo prostory Opatství a expozice v Mendelově muzeu účastníci viděli včelín, repliku původní meteorologické budky a byli informování o současných meteorologických měřeních.

Druhý den konference proběhl v prostorách Hvězdárny a planetária Brno. Odborné přednášky pokrývaly široké spektrum od podrobných informaci o jeho životě, hodnocení jeho meteorologických měření i využití znalostí počasí pro zemědělce či zavedení předpovědí počasí. K dispozici bylo srovnání počasí v Brně podle Mendelových měření s pražským Klementinem a srovnání vývoje podnebí v Praze a Brně až do současnosti

Další skupina příspěvků byla zaměřena na problematiku současnou, tedy jak změnu klimatu a její dopady, tak problematiku zajištění kvalitních meteorologických dat, jejich zpracování a využití. Další okruh činily příspěvky k městskému klimatu, k vyjádření tepelného ostrova měst. Samostatnou skupinou byla témata bioklimatologická, zaměřená hlavně na lesy.

 

Celé konference se zúčastnilo okolo 40 odborníků v oblasti meteorologie a bioklimatologie. Sborník z konference bude zveřejněn na webu https://info.chmi.cz/konference/mendel/

Foto: Holiková