Vzpomeň si na něj, když…
…máš chuť na víno …máš řasu na talíři …trháš meruňky …si přivoníš ke květinám …se procházíš mezi stromy …pěstuješ rostliny …hladíš kočku …dozrává obilí …jíš hummus
Vzpomeň si na něj, když…máš chuť na víno
Mendel ve vinohradu
Ochutnali jste někdy odrůdy Pálava, Aurelius nebo André? Všechny vznikly u nás – v oblasti Velkých Pavlovic a Perné. Bez šlechtění bychom neměli vína, která jsou dnes vyhlášená po celém světě. A vinařům by se těžko šlechtilo bez znalosti zákonitostí dědičnosti J. G. Mendela. I on sám révu zkoumal – v klášteře měl dokonce pokusný vinohrad.
Lepší víno díky českým vědcům
I současný výzkum na naší univerzitě hledá cesty, jak pomoci vinařům. Ačkoliv Mendel při svých objevech zákonů dědičnosti pracoval hlavně s rostlinami, jeho objevy nám pomáhají pochopit i svět mikroorganismů. A to jak těch škodlivých, tak i těch, které mohou škůdce naopak ničit. A to je velmi důležité ve vinicích, kde hledáme cesty, jak révu chránit. V současné době se snažíme na „svoji stranu“ dostat mikroorganismy, které si s patogenními houbami umí poradit.
Je to i Tvůj šálek čaje?
Staň se odborníkem na pěstování vinné révy a zpracování hroznů! Program Zahradnické inženýrství - specializace Vinohradnictví a vinařství je pro Tebe ten pravý.
doc. Mgr. Miroslav Baránek, Ph.D.
Mendeleum – Ústav genetiky
Zahradnická fakulta
Jeho výzkum se zaměřuje na epigenetiku, ta se zabývá speciálními aspekty dědičnosti, které nelze klasickými mendelistickými přístupy vysvětlit. Zabývá se také analýzami DNA, díky kterým je možné identifikovat odrůdy nebo optimalizovat správu genofondů zahradnických plodin. V neposlední řadě se věnuje i praktickému využití DNA markerů v procesu šlechtění rostlin například za účelem kontroly genetické čistoty osiv zelenin anebo pro selekci požadovaných genotypů na základě tzv. Marker Assisted Selection.
Vzpomeň si na něj, když...máš řasu na talíři
Mendel v zelené budoucnosti
Jednobuněčné zelené řasy - jsou malé co do velikosti, ale jejich význam se neustále zvětšuje. Dopřejete si jednou za čas “zelený” potravní doplněk nebo dort se želatinou? Řasy dnes najdeme na talíři nejen pro lidi, ale i jako krmivo pro zvířata. V neposlední řadě představují zdroj cenných látek pro farmaceutický průmysl.
Neobešli bychom se bez nich ani při čištění odpadních vod. O zelené organismy se zajímají i designéři, a tak se dnes můžeme posadit třeba na židli vyrobenou z řas. Velké naděje vzbuzují také možnosti jejich využití jako nové generace biopaliv. Možná se tak dočkáme doby, kdy budou letadla létat na palivo z řas. O tom se Mendelovi nejspíš ani nesnilo, nicméně i moderní výzkum se opírá o jeho zákony.
Malí superhrdinové
Díky moderním metodám je dnes editace genomu řas poměrně jednoduchá. Vědci tak mohou porozumět funkci genů i skrytým evolučním mechanismům. Výsledky jejich práce pak mohou ovlivnit život každého z nás. Znalosti řas nám umožňují efektivněji produkovat zdravé potraviny, léky nebo biopaliva. Jeden z výzkumů na naší univerzitě zkoumá možnosti využití mikrořas k odstranění toxických látek z odpadních vod. Prostředí, kde žijeme, tak může být čistší a zdravější. Mimo jiné i díky řasám a “jejich” vědcům.
Je to i Tvůj šálek čaje?
Zajímá tě, kam až nás řasy v budoucnosti zavedou? Přijď nás navštívit na Ústav chemie a biochemie a staň se členem výzkumného týmu.
Ing. Dalibor Húska, Ph.D.
Ústav chemie a biochemie
Agronomická fakulta
Vede Výzkumnou skupinu NanoBiotechnologií rostlin a mikrořas, která se zabývá řešením výzev moderního zemědělství v současném světě: ochranou přírodních zdrojů pro budoucí generace, zvyšováním výnosů plodin bez rozšiřování zemědělské půdy a při snižování škod na životním prostředí. Naši vědci tak zkoumají například využívání nanomateriálů jako pesticidů a hnojiv nebo se zabývají významem mikrořas pro potravinářský průmysl a farmacii, i jejich kultivací v kosmickém prostředí.